Izberite jezik:

Movember & azijska skrivnost zdravja prostate

Movember & azijska skrivnost zdravja prostate

Vsak november opazimo zanimivo preobrazbo med moškimi: pojav brkov. Toda to ni le modna muha. "Movember" je mesec, ko zaživi kampanja ozaveščanja o zdravju moških, zlasti o zdravju prostate. Medtem ko velikemu številu prebivalcev Evrope in ZDA težave s prostato delajo preglavice, le-te pestijo bistveno manjše število prebivalcev Azije. Ali lahko azijski življenjski slog in prehrana, polna zelenega čaja, soje in vitamina D, nudita možne odgovore?
10 načinov za spodbujanje dobrega zdravja prostate*

Zdravje prostate je ključnega pomena za vsakega moškega. Na spol, raso in starost ne moremo vplivati, lahko pa spremenimo določene navade v svojem življenjskem slogu in prehrani ter tako naredimo nekaj dobrega za zdravje in prostato.
 

 • Uravnotežena prehrana - uživanje prehrane, bogate s sadjem, zelenjavo in polnovrednimi žitaricami, lahko podpira splošno zdravje in zdravje prostate.
 • Omejite rdeče in predelano meso - nekatere študije nakazujejo povezavo med povečanim uživanjem rdečega in predelanega mesa ter rakom prostate.
 • Ostanite aktivni - redna vadba lahko pomaga ohranjati zdravo prostato in zmanjšati tveganje za benigno hiperplazijo prostate.
 • Ohranite zdravo telesno težo - prekomerna telesna teža lahko poveča tveganje za težave s prostato.
 • Omejite pitje alkohola - prekomerno uživanje alkohola lahko draži prostato in poveča pogostost uriniranja.
 • Nehajte kaditi - kajenje je dejavnik tveganja za mnoge bolezni, vključno z rakom prostate. 
 • Ostanite spolno aktivni - študije kažejo, da moški, z višjo frekvenco ejakulacije (z ali brez spolnega partnerja), imajo do dvakrat manj možnosti, da jim bo diagnosticiran rak prostate. Študije še potekajo, vendar nekateri strokovnjaki teoretizirajo, da ejakulacija telo očisti strupov in drugih snovi, ki bi lahko povzročile vnetne procese.
 • Dodajte sojo in zeleni čaj v vašo prehrano - klinične študije so pokazale, da lahko soja zniža raven PSA, zeleni čaj pa lahko pomaga moškim zmanjšati tveganje za rak prostate. Poleg tega je v Aziji, kjer ljudje uživajo sojo in pijejo zeleni čaj, bistveno manj težav s prostato.
 • Povečajte vnos vitamina D - večina ljudi ne zaužije dovolj vitamina D, ki lahko pomaga pri zaščiti pred rakom prostate in mnogimi drugimi boleznimi. 
 • Redni zdravniški pregledi – redni pregledi od 50 leta starosti lahko prispevajo k zgodnjemu odkrivanju morebitnih težav s prostato, zaradi česar jih je lažje rešiti.


Težave s prostato - razlike po svetu


Prostata, majhna žleza, v času staranja moških lahko postane izvor težav. Čeprav so te težave svetovna skrb, obstaja zanimiva razlika – številne epidemiološke študije so pokazale, da imajo moški v Aziji, predvsem na Japonskem in na Kitajskem, precej manj težav s prostato v primerjavi z moškimi v Evropi in ZDA. Pa da ne bi bilo pomote, imajo Azijci, ki živijo v ZDA ali Evropi, podobne težave s prostato kot druge rase. Znanstvena razlaga gre v smeri prehranskih in življenjskih navad. Znanstveniki so opazili, da ljudje v Aziji dnevno zaužijejo velike količine soje, zelenega čaja in vnašajo zadostne količine vitamina D. Na podlagi tega so delali številne študije in prišli do zanimivih ugotovitev.
Azijski recept - zeleni čaj, soja in vitamin D
 

 • Zeleni čaj – široko ga uživajo v Aziji, bogat je z antioksidanti, zlasti katehini. Te spojine, kot je Epigalokatehin-3-galat (EGCG), so pokazale potencial pri preprečevanju BHP in raka prostate z zaviranjem rasti rakavih celic.
 • Soja - osnovna sestavina azijske prehrane, soja in njeni izdelki (tofu, tempeh, miso), so bogati z izoflavoni. Te spojine lahko posnemajo delovanje hormona estrogena. Raziskave so pokazale, da izoflavoni lahko imajo ključno vlogo pri zmanjševanju tveganja za rak prostate z zaviranjem rasti tumorja in zmanjšanjem vnetja.
 • Vitamin D - pogosto imenovan "sončni vitamin", med drugim uravnava tudi rast celic, kar potencialno preprečuje nenadzorovano rast rakavih celic. Čeprav je sončna svetloba glavni vir, ga najdemo tudi v določenih živilih kot so ribe - pogosta sestavina azijskih diet.
   

Movember je več kot samo brki. Je poziv vsem moškim po svetu k ukrepanju, da dajo prednost svojemu zdravju. Življenjski slog in prehrana so področja, kjer lahko največ storijo za zdravje. Torej, Movembra, ko ponosno nosimo naše brke in dajemo obljube o spremembah prehranskih navad, vsakodnevni telovadbi, rednih zdravniških pregledih, lahko razmislimo še o opciji, da našim rutinam dodamo redno jemanje prehranskega dopolnila, ki vsebuje sojo, zeleni čaj in vitamin D. Na ta način sledimo azijskemu receptu ter močneje korakamo proti boljšemu zdravju prostate. Prosto For Men je prav takšno prehransko dopolnilo in je na voljo v lekarnah, specializiranih trgovinah ter na naši spletni strani. Za vas smo v času Movembra v naši spletni trgovini pripravili posebno ugodnost - koda MOVE20 vam omogoča 20% popust pri nakupu omenjenega izdelka. 


Viri: 
Johns Hopkins Medicine, Prostate Cancer Prevention
Naravna preventiva raka prostate/urologija.si
 

> 30

skrbno izbranih prehranskih dopolnil za podporo zdravju in vitalnosti

> 90

premium izdelkov Dr.Grandel za mladostno, gladko in sijočo kožo

> 380

lekarn in specializiraih trgovin, kjer lako dobite Grandevita izdelke